Vår historie

Fra 1950 og frem til idag

Håndball som idrett ble tatt opp i Idrettslaget Viking som egen avdeling omkring 1950 da både med dame- og herrehåndball. Viking bestod den gangen av flere avdelinger med fotball som den største, men både boksing, vektløfting og friidrett var blant idrettene i klubben.

I 50 årene og frem til midten av 60 årene ble det kun spillet utendørshåndball på klubbenes hjemmebane som var «Gamlingen» (en grusbane). I begynnelsen av 60 årene ble håndballen organisert som en avdeling for damer og en avdeling for herrer med egen økonomi.

I 1965 kom områdets første innendørshall, Giskehallen i Sandnes. Fra da av ble det kun spilt innendørshåndball og alle kampene ble spilt i Giskehallen. I de første årene var det kun en lokal serie for damer og herrer bestående bl.a. klubber som SIF, Viking, Sandnes og Buøy. I 1972 ble Stavanger kommune sin første innendørshall, Hetlandshallen, åpnet. Dette ble en hall for SIF, Viking, Hinna og Jarl. Det var ikke stort flere klubber på den tiden. Etter hvert ble håndballen landsdekkende og Viking svingte mellom 3. og 4. divisjon. I 1979 ble Stavanger Idrettshall bygget, og SIF fikk en ny hjemmebane men Hetlandshallen fortsatte å være hjemmebanen til Viking og Hinna. I årene etter håndballen ble tatt opp som idrett i idrettslaget Viking var klubben underlagt lovene i moderklubben, og hoved inntektene til klubben var kiosksalg på Viking stadion.

Starten på noe stort

I 1986 hadde klubbene mange lovende unge spillere og klubben spilte i en landsdekkende serie og var da i 3.divisjon. Samme år var en tidligere Viking spiller Gunnar Øystein Helgevold tilbake i Stavanger etter mange år i andre klubber hvor han som spiller og trenger hadde oppnådd gode resultater. Han motiverte klubben på å satse på å kunne bli Norges beste håndballag. Klubbens styre sa ja til denne satsingen og i tillegg til de dyktige ungdommene kom også Øystein Bratteli inn i klubben. Nå skjedde ting raskt.

  • 1986/87 opprykk til 2. div.
  • 1987/1988 2 plass i 2.div.
  • 1988/89 Opprykk til 1. divisjon (høyeste nivå den gang.)
  • 1989 Januar vant NM cupen med seier 21-17 over SIF i Stavanger Idrettshall
  • 1989 til 2000 etablerte Viking Håndballklubb seg et av de beste lagene i Norge. Det ble blant annet til 4 cupmesterskap, det siste i år 2000. Men det var også spill ute i Europa.
  • Gunnar Blombeck ble første gang engasjert som klubbens trener i perioden 1995 til 2000 og i sesongen 97/98 ble klubben seriemester.

Sammenslåing

I år 2000 ble det en sammenslåing mellom SIF og Viking og klubben fikk navnet Stavanger Håndballklubb. Denne sammenslåing eksisterte da i årene 2000 til 2009, hvor SIF i 2009 trakk seg ut av samarbeidet. En del ivrige håndballsjeler valgte å fortsette Stavanger Håndball til tross for den belastende gjelden klubben hadde. Målet den gang var at klubben en gang igjen skulle bli Viking Håndballklubb. Derfor ble det foretatt et navneskifte i 2010 til Viking Stavanger Håndball. Klubben har så i alle årene etter 2009 hatt et nært samarbeid med Viking Håndballklubb og har på mange måter fremstått som én klubb.

Æresmedlemmer

Viking Håndballklubb har i dag 4 æresmedlemmer som gjennom svært mange år har gjort en enestående innsats i klubben. Arne Johnsen, Henning Kavli Olsen, Øystein Bratteli og Anne Jorunn Johannessen. Til sammen har disse personene minst 150 år i klubben.